SASTAV

Vitagin

Jedna od vrlo čestih infekcija je i HPV infekcija, kojom je inficirano oko 630 milijuna ljudi širom svijeta i koja se dovodi u izravnu vezu s nastankom karcinoma vrata maternice. Svake godine u svijetu oboli oko pola milijuna žena od karcinoma vrate maternice, a oko 300.000 ih umre.

Samo postojanje HPV-infekcije, bez promjena u PAPA-nalazu i bez okom vidljivih promjena na spolovilu, ne zahtjeva posebno liječenje. U tim slučajevima, koji su i najčešći, preporučuju se različite higijensko-dijetalne mjere, promjene nekih životnih navika i pripravci za obnavljanje vaginalne mikroflore.

Dobrobiti probiotika u različitim infekcijama već su dobro poznate, a prema novijim saznanjima njihova se učinkovitost primjećuje i u prevenciji, odnosno kontroli postojeće HPV-infekcije. Uz uredne životne navike i pripomoć probiotika, kod više od 90% žena s dokazanim postojanjem.

Uobičajena terapija bakterijske ili gljivične vaginoze odgovarajućim lijekovima je dosta učinkovita. Međutim, upravo uslijed postojećeg poremećaja mikroflore vagine, ponovno javljanje bolesti je vrlo često. U prva tri mjeseca nakon liječenja, bakterijska vaginoza ponavlja se u 15-30% slučajeva a, nakon dužeg perioda, gotovo 50% žena imat će iste simptome kao prije liječenja. Kod vaginalne kandidijaze ( gljivične infekcije), dolazi do ponovnih upala u 20-40% pacijentica i to četiri do šest tjedana nakon sprovedenog liječenja. Iz tog razloga, uz liječenje akutne infekcije, važno je i oporaviti vaginalnu floru.

Vaginalna mikroflora, kao najvažniji prirodna zaštita, poremećena je tijekom svih genitalnih infekcija. U zaštitnom bakterijskom biofilmu koji izlučuje vaginalna mikroflora i koji oblaže stanice vaginalne sluznice prevladavaju laktobacili. Laktobacili čine 95 % korisnih bakterija koje naseljavaju sluznicu rodnice ili vagine. Oni onemogućavaju djelovanje i umnožavanje štetnih mikroorganzama (bakterija, gljivica, virusa). Zbog toga probiotici koji sadrže laktobacile blagotvorno djeluju na vaginalnu mikrofloru.

Obnavljajući vaginalnu floru, probiotički sojevi laktobacila vraćaju ženi prirodnu zaštitu umanjujući mogućnost nastanka genitalnih infekcija, a time i njihovih posljedica.

 • vitamin A doprinosi održavanju normalne vaginalne sluznice
 • beta glukan snažno podupire i ojačava imunitet
 • tri soja laktobacila (L-rhamnosus, L-acidophilus i L-casei) sa 30 milijardi bakterija u maksimalnoj dnevnoj dozi održavaju uravnoteženu vaginalnu mikrofloru
 • vitamin C doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava
 • ekstrakt steže ima protuupalna svojstva i smiruje menstrualne i predmenstrualne grčeve
 • ekstrakt islandskog lišaja pomaže smanjenju genitalnih upala
 • ekstrakt zobi pomaže održavanju zdravlja ženskog urogenitalnog sustava
 • ekstrakt kadulje se tradicionalno koristi kao doprinos dobrom stanju žena za vrijeme menstruacije

Vitamin A doprinosi održavanju normalnih sluznica.

WGP Beta Glucan 1,3/1,6 najpoznatiji je američki beta glukan koji vrlo snažno jača imunitet što je presudno u borbi protiv infekcija. Većina uzročnika infekcija koje napadaju tijelo prolaze kroz sluznicu unutarnjih organa, pa tako i kroz vaginalnu, uzrokujući često kod žena genitalne infekcije. Sa beta glukanom borba s uzročnicima infekcija je učinkovitija i brža.

 • Vitamin C doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava, povećava apsorpciju željeza i ima antioksidativno djelovanje.
 • Ekstrakt steže regulira menstrualni ciklus , ima protuupalna svojstva i smanjuje bol, djeluje kao blagi spazmolitik, opušta grčeve pa se preporuča i u slučajevima dismenoreje ili bolova za vrijeme menstruacije, predmenstrualnih tegoba i PMS-a.
 • Ekstrakt islandskog lišaja pomaže smanjenju genitalnih upala.
 • Ekstrakt zobi pomaže održavanju zdravlja ženskog urogenitalnog sustava.
 • Ekstrakt kadulje se tradicionalno koristi kao doprinos dobrom stanju žena za vrijeme menstruacije.

Doziranje: uobičajena dnevna doza je 1 kapsula tijekom 1 do 3 mjeseca, a u slučajevima infekcije HPV virusom preporučuju se 2 kapsule tijekom 3 do 6 mjeseci.

Upozorenje: Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.