Vaginalna flora

Vaginalna flora je naziv za bakterije koje žive unutar vagine i označava ravnotežu između “dobrih” i “loših” bakterija na vaginalnoj sluznici.

Dijete se rodi sa sterilnom vaginalnom florom, ali ubrzo nakon rođenja ona se naseljava raznim vrstama mikroorganizama, koji, ukoliko su u ravnoteži, formiraju zaštitni biofilm na vaginalnoj sluznici. Proizvodnjom mliječne kiseline održavaju kiselost vaginalne sluznice oko pH 4-4,5. Kisela sredina i zaštitni biofilm sprječavaju naseljavanje i prevagu patogenih mikroorganizama. Gotovo sve vaginalne tegobe nastaju uslijed poremećaja vaginalne mikroflore.

Smatra se da oko 60-70% žena ima narušenu vaginalnu mikrofloru. Vaginalna mikroflora može biti narušena raznim čimbenicima kao što su stres, trudnoća, rizičan i nezaštićen spolni odnos, razne bolesti, menstruacija, menopauza, antibiotici , neadekvatna sredstva za osobnu higijenu i sl. Mikroorganizmi koji su inače sastavni dio vaginalne flore i nisu patogeni , tada to postaju i izazivaju neku od vaginalnih infekcija poput kandidijaze ili bakterijske vaginoze. 

fb