Pretrage kod upale rodnice

⏺Kolposkopija

Promatranje vrata maternice putem leće koja povećava sliku. Nakon promatranja mjesta na kojem je lezija ponekad se učini biopsija (uzimanje uzorka tkiva s mjesta na kojem je lezija) te histološka analiza kako bi se odredila priroda lezije.

Uzorak vaginalnog iscjetka

Ginekolog uzima malo vaginalnog iscjetka, stavlja ga na stakalce i promatra pod mikroskopom. Često se primjenjuje u slučaju sumnje na Candidu i Gardnerellu.

Vaginalni bris

Pretrazi koja se obavlja u slučaju sumnje na mikoze prouzročene Candidom, infekcije Trichomonasom ili virusom Herpes simplex. Uzima se vaginalni bris u kojem se potom otkriva eventualno prisustvo mikroorganizama.

Bris vrata maternice

Ova je pretraga neophodna u slučaju infekcija Chlamydiom i Mycoplasmom. Sastoji se u uzimanju uzorka sluznice s unutrašnjosti kanala vrata maternice.

Papa-test

Analizom djelića vrata maternice omogućava se otkrivanje staničnih promjena koje mogu dovesti do razvoja tumora. Nakon Papa-testa mogu se obaviti i virološki testovi, poput HC2 (Hybride Capture), koji otkriva je li prisutan HPV virus te koliko je rizičan, ili PCR (Polymerase Chain Reaction) koja omogućuje točnu tipizaciju HPV-a.

fb