Apsces Bartolinijeve žlijezde

Upala i apsces Bartolinijeve žlijezde predstavlja najčešću promjenu vanjskog spolovila kod žene u reproduktivnoj dobi.

Bartolinijeva žlijezda je parna žlijezda veličine zrna graška, smještena u donjoj trećini vanjskog spolovila žene, na ulazu u vaginu. Izvodni kanal ove žlijezde je smješten na unutrašnjoj strani malih usana. Funkcija Bartolinijeve žlijezde jeste da luči sekret koji održava vlažnost ulaza u vaginu.

U slučaju da se izvodni kanal Bartolinijeve žlijezde začepi nastaje cista, koja u prisustvu patogenih bakterija postaje apsces. Apsces Bartolinijeve žlijezde se može javiti u bilo kojoj starosnoj dobi, ali se najčešće javlja u reproduktivnoj dobi žene između 20 i 30 godina starosti. Začepljenje izvodnog kanala žlijezde uzrokuje nakupljanje sekreta i nastanak ciste koja u prisustvu bakterija postaje apsces.

Apsces Bartolinijeve žlijezde se najčešće javlja samo sa jedne strane u obliku oteknuća žlijezde koje može biti različite veličine, a prati ga pojava jake boli koja se  pojačava prilikom hodanja ili sjedenja. U rijetkim slučajevima pojavu apscesa prati i povišena tjelesna temperatura.

Apsces Barolinijeve žlijezde se liječi incizijom, drenažom i marsupijalizacijom. Marsupijalizacija predstavlja postupak koji omogućava adekvatno pražnjenje sadržaja apscesa što je ključno za uspješno liječenje.Ukoliko se upala ili apsces Bartolinijeve žlijezde ponavljaju više puta preporučuje se ekscizija, kirurško uklanjanje žlijezde s obzirom da česte ponavljajuće upale znatno narušavaju kvalitetu života žene.

fb